- KGW Grocholubie zdobyło I miejsce w konkursie „Smaki Regionów” za potrawy regionalne.
- Zwycięskie dania to grochówka na szpeku przerastanym i karminadle z ziemniakami i buraczkami.
- Gospodynie otrzymały nominację do ogólnopolskiej nagrody „Perła”.
W świecie, który pędzi naprzód, jest coś niezmiennie kojącego w zapachu domowego obiadu, ciepłej kuchni i recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. To właśnie Koła Gospodyń Wiejskich – strażniczki smaków i zwyczajów – przypominają nam, że jedzenie to nie tylko potrzeba, ale część naszej kultury i tożsamości.
Ten kulinarny skarb został po raz kolejny dostrzeżony – Koło Gospodyń Wiejskich w Grocholubiu zdobyło I miejsce w regionalnym etapie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w kategorii Potrawa Regionalna. Docenione zostały tradycyjne, dopracowane dania: grochówka na szpeku przerastanym oraz karminadle z ziemniakami i buraczkami, które nie tylko przywołują smaki dzieciństwa, ale i ukazują bogactwo kuchni Śląska Opolskiego.
To jednak nie koniec sukcesów – KGW w Grocholubiu otrzymało również nominację do prestiżowej nagrody „Perła”, przyznawanej najlepszym produktom i potrawom w skali całego kraju.
W pierwszym, regionalnym etapie jury przyznaje wyróżnienia oraz wyłania kandydatów do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy, który odbędzie się podczas targów „Smaki Regionów” – tam właśnie, w trakcie uroczystej gali, wręczone zostaną statuetki „Perły”.
Zanim skomentujesz przeczytaj całość w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 17 czerwca - e-wydanie dostępne tutaj.
Napisz komentarz
Komentarze