Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama https://www.tygodnik-krapkowicki.pl/s/8/reklama
niedziela, 22 czerwca 2025 21:51
Przeczytaj:
Reklama https://biletyna.pl/koncert/Wakacyjny-Koncert-Gwiazd/Opole?utm_source=uxev&utm_medium=affiliate&utm_campaign=shlink&utm_content=501843&fbclid=IwY2xjawJ4KRFleHRuA2FlbQIxMAABHkVENLrlKzHwpq-x4-Qr4eFnou4qIgYxovRefRDr797Mpy10DKee6uKZ5tzo_aem_-y59xwKUTvyE2mbLrjGiBQ
Reklama https://www.tygodnik-krapkowicki.pl/artykul/5234,program-czyste-powietrze-w-nowej-odslonie-nareszcie-cieply-zdrowy-dom-na-lata
Reklama http://www.budopap.pl/
Kultura | Dziedzictwo kulinarne

Grocholubskie gospodynie najlepsze w regionie! Smaki Śląska Opolskiego podbiły konkurs kulinarny

Koło Gospodyń Wiejskich w Grocholubiu zdobyło I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za grochówkę na szpeku i karminadle. Gospodynie otrzymały również nominację do prestiżowej nagrody „Perła”.
Członkinie KGW Grocholubie z nagrodą za najlepszą potrawę regionalną 2025

Autor: gmina Walce

  • KGW Grocholubie zdobyło I miejsce w konkursie „Smaki Regionów” za potrawy regionalne.
  • Zwycięskie dania to grochówka na szpeku przerastanym i karminadle z ziemniakami i buraczkami.
  • Gospodynie otrzymały nominację do ogólnopolskiej nagrody „Perła”.

W świecie, który pędzi naprzód, jest coś niezmiennie kojącego w zapachu domowego obiadu, ciepłej kuchni i recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. To właśnie Koła Gospodyń Wiejskich – strażniczki smaków i zwyczajów – przypominają nam, że jedzenie to nie tylko potrzeba, ale część naszej kultury i tożsamości.

Ten kulinarny skarb został po raz kolejny dostrzeżony – Koło Gospodyń Wiejskich w Grocholubiu zdobyło I miejsce w regionalnym etapie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w kategorii Potrawa Regionalna. Docenione zostały tradycyjne, dopracowane dania: grochówka na szpeku przerastanym oraz karminadle z ziemniakami i buraczkami, które nie tylko przywołują smaki dzieciństwa, ale i ukazują bogactwo kuchni Śląska Opolskiego.

To jednak nie koniec sukcesów – KGW w Grocholubiu otrzymało również nominację do prestiżowej nagrody „Perła”, przyznawanej najlepszym produktom i potrawom w skali całego kraju.

W pierwszym, regionalnym etapie jury przyznaje wyróżnienia oraz wyłania kandydatów do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy, który odbędzie się podczas targów „Smaki Regionów” – tam właśnie, w trakcie uroczystej gali, wręczone zostaną statuetki „Perły”.

Zanim skomentujesz przeczytaj całość w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 17 czerwca - e-wydanie dostępne tutaj.  


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama