Ciekawie będzie między innymi z uwagi na możliwość spróbowania wszystkich dań, które na przestrzeni lat ustanawiały Rekordy Polski w sercu Opolszczyzny. Za przywrócenie kulinarnych wspomnień odpowiadać będą koła KGW z powiatu krapkowickiego i gości z Kaszub!
Przez minione edycje organizatorzy wraz z mieszkańcami i gośćmi przygotowywali potrawy w ilościach, które robiły wrażenie na całym kraju:
• 2015 – największa porcja zupy dyniowej: 530 litrów
• 2016 – największa porcja dżemu z dyni: 360 kg 500 g
• 2017 – największa porcja risotto z dyni: 355 litrów
• 2018 – największa porcja leczo z dyni: 413 l 127 ml
• 2019 – największa porcja racuchów z dyni: 1360 sztuk
• 2022 – największa porcja pierogów z dyni: 2461 sztuk
• 2023 – największa porcja pączków dyniowych: 2434 sztuki
• 2023 – największa porcja kołocza z dyni: 358,9 kg
Tegoroczne święto zyska dodatkowy smak dzięki obecności Pascala Brodnickiego – znanego z programów telewizyjnych francusko-polskiego kucharza, który zaprezentuje swoje umiejętności i podzieli się kulinarnymi inspiracjami.
Zanim skomentujesz przeczytaj całość w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 12 sierpnia - e-wydanie dostępne tutaj.
Napisz komentarz
Komentarze