Tegoroczny Festiwal Dyni – Bania Fest to już 10. edycja charakterystycznego dla powiatu krapkowickiego pomarańczowego święta. Wszystko rozpocznie się tradycyjnie ważeniem najcięższych okazów. Do Krapkowic przyjadą hodowcy z całej Polski. Czy padnie rekord? Do pobicia jest 907 kg… ale festiwal w sercu Opolszczyzny nieraz udowadniał, że nie ma rzeczy niemożliwych.
Smacznie, kolorowo i z humorem swój występ zapowiada Pascal Brodnicki. Znany z programów telewizyjnych kucharz pokaże swój pomysł na pomarańczową królową. Czy pojawią się francuskie akcenty, a może całkiem swojskie nuty? W kulinarnym pokazie towarzyszyć mu będzie restaurator i szef kuchni Lutz Zimmermann. Panowie zrobią wszystko, aby dynia zaskoczyła publiczność w najlepszym wydaniu.
Nie zabraknie też rodzinnych animacji, warsztatów, strefy dla najmłodszych i wyjątkowej wystawy modeli LEGO. To propozycja nie tylko dla dzieci, które z zapartym tchem oglądają kolorowe ekspozycje, ale i dla dorosłych, którzy chętnie wracają do zabawy sprzed lat. LEGO po raz kolejny połączy pokolenia, udowadniając, że kreatywność nie zna wieku. Tradycyjnie odbędą się także degustacje – od dyniowych ciast, przez kremowe zupy, aż po aromatyczne przetwory, które od lat zachwycają odwiedzających. Jubileuszowa edycja będzie również okazją do rozstrzygnięcia konkursu na najlepszy dyniowy przysmak, w którym lokalni pasjonaci kuchni zmierzą się o miano autora najsmaczniejszej pomarańczowej propozycji festiwalu.
W nawiązaniu do 10-lecia będzie można też spróbować również wszystkich dań, które na przestrzeni kolejnych festiwali ustanawiały rekordy – pojawi się więc risotto, leczo, zupa, racuchy, pączki, dżem, pierogi i kołocz. A tegoroczna próba bicia rekordu nawiązywać będzie do potrawy iście staropolskiej, o której w Panu Tadeuszu Adam Mickiewicz pisał:„W kociołkach bigos grzano — w słowach wydać trudno. Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.”
Ten literacki opis nabierze realnych kształtów podczas Bania Fest, gdzie sporządzony zostanie wielki gar Bigosu Dyniowego.
Na scenie jubileuszowej edycji wystąpi Fanka – młoda wokalistka, której hity, takie jak „Z Tobą biec” czy „Zatańcz ostatni raz”, podbijają serwisy streamingowe i serca fanów. Publiczność porwie również Piotr Szewczyk, wokalista i skrzypek łączący góralskie brzmienia z nowoczesnym popem, znany z żywiołowych koncertów pełnych pasji. Wszystkim, którzy lubią szlagierowe przeboje, z pewnością przypadnie do gustu występ duetu Dominiki i Janusza Żyłków, znanych m.in. z przeboju „Siedem róż”.
Na dokładkę – Czarek Czaruje, czyli niezwykły pokaz iluzji i magii, który wciągnie zarówno najmłodszych, jak i dorosłych widzów. Nie zabraknie widowiskowych sztuczek, zaskakujących trików i odrobiny humoru, dzięki czemu publiczność poczuje się częścią niezwykłego spektaklu.
Na uczestników czekać będą także atrakcje przygotowane przez lokalne stowarzyszenia i kluby sportowe. Stowarzyszenie Przyjaciół Krapkowickiego Zamku zaprosi do twórczej strefy „Sploty i barwy dyni”, gdzie będzie można spróbować swoich sił w artystyczno-kulturalnych warsztatach. Z kolei Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły Specjalnej w Krapkowicach przygotuje występ i stoisko z rękodziełem w ramach inicjatywy „Artystycznie na Festiwalu Dyni” U TUWIMA. Tradycje kulinarne regionu zaprezentuje Stowarzyszenie Przyjaciół Domu Pomocy Społecznej „ANNA” w Krapkowicach na stoisku „Anna na Bani”.
Sportowych emocji również nie zabraknie – młodzi piłkarze Spiders rozegrają turniej „Piłkarska Dyniomania – Turniej na Dmuchanym Boisku”, a PV Volley Krapkowice zaprosi do udziału w rywalizacji „Siatkówka z Dynią”. Swoje umiejętności pokażą także zapaśnicy w specjalnym pokazie sportowym.
W jubileuszowej odsłonie festiwalu pojawi się również Miasteczko Zdrowia zorganizowane przez Stowarzyszenie „Masz jaja idź na badania”. Będzie można wziąć udział w grze terenowej „Po zdrowie” oraz skorzystać z konsultacji ze specjalistami – dietetykiem, psychologiem, fizjoterapeutą, podologiem czy ratownikiem medycznym, który poprowadzi pokaz pierwszej pomocy.
Jak przystało na początek jesieni, dynia stanie się bohaterką stołów, sceny i rekordowych zmagań, a jej smak, kolor i niezwykła wszechstronność sprawią, że to będzie wyjątkowy wspólnie spędzony czas. Nie może Was zabraknąć! Startujemy o godzinie 11.00
Napisz komentarz
Komentarze