Jeśli ktoś sądzi, że wielkie sukcesy rodzą się tylko w laboratoriach lub salach konferencyjnych – niech zajrzy do Grocholubia. Tam właśnie, w niewielkiej miejscowości gminy Walce, panie z Koła Gospodyń Wiejskich udowodniły, że tradycja w garnku potrafi zdobywać ogólnopolskie laury.
Podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odebrały jedną z najbardziej pożądanych nagród w świecie produktów lokalnych – „Perłę 2025”. Uhonorowano grochówkę na szpeku przerastanym oraz karminadle, czyli śląskie kotleciki mielone znane w każdej tutejszej kuchni, ale jak widać – nie wszędzie robione równie dobrze.
Nie trzeba fusion cuisine, żeby wygrać
Co ważne – KGW Grocholub nie zgłaszało żadnych modnych reinterpretacji, pianek z jarmużu czy molekularnego kawioru. Wysłały to, czym od lat karmią swoje rodziny i gości lokalnych festynów. Jury konkursowe doceniło autentyczność, smak i wierność regionalnym recepturom, a to w tych zawodach liczy się najbardziej.
Zanim skomentujesz przeczytaj całość w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 7 października - E-WYDANIE dostępne tutaj.
Napisz komentarz
Komentarze