Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama https://www.tygodnik-krapkowicki.pl/s/8/reklama
niedziela, 15 czerwca 2025 04:18
Przeczytaj:
Reklama https://partner-projekt.pl/
Reklama https://www.tygodnik-krapkowicki.pl/artykul/5234,program-czyste-powietrze-w-nowej-odslonie-nareszcie-cieply-zdrowy-dom-na-lata
Reklama https://www.wirtualnaprosperita.pl/

[ZDJĘCIA] Wielka sobota: święcenie pokarmów w regionie

W wielu miejscach w naszym regionie w kościołach obywa się święcenie pokarmów - zobacz zdjęcia
[ZDJĘCIA] Wielka sobota: święcenie pokarmów w regionie

Autor: Tygodnik Krapkowicki, Grocholubski Zakątek

W Wielką Sobotę nie usłyszmy też dzwonów kościelnych. Na ulice miejscowości wychodzi więc młodzież z kołatkami. 

Jedną z najbardziej popularnych tradycji wielkanocnych jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Wierni przynoszą do kościołów koszyczki z potrawami, które zagoszczą na ich stołach podczas tradycyjnego wielkanocnego śniadania. Tam, gdzie nie ma świątyni tradycja kultywowana jest w plenerze, jak na przykład w Grocholubiu.

Obecnie do kościoła przynosi się raczej symboliczne produkty, które zmieszczą się w niewielkim koszyku. Wśród nich można wymienić: jajka (symbol nowego życia), wędliny (symbol płodności), chrzan (symbol dostatku) czy sól (symbol oczyszczenia od złego). Do koszyczka wkłada się babkę, baranka wykonanego z masła czy cukru oraz chleb. Dawniej święcono dużo więcej żywności. Wszystko, co rodzina miała zamiar spożyć na śniadanie wielkanocne lub nawet w ciągu całych świąt, ustawiano w dużych koszach przed ołtarzem lub – jeśli ksiądz objeżdżał gospodarstwa – kładziono na białym obrusie przed domem.

Ciekawostkę stanowi fakt, że zwyczaj został przejęty od repatriantów po 1945 roku i bardzo szybko się przyjął.

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama