Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama https://www.tygodnik-krapkowicki.pl/s/8/reklama
sobota, 14 czerwca 2025 23:49
Przeczytaj:
Reklama https://biletyna.pl/koncert/Wakacyjny-Koncert-Gwiazd/Opole?utm_source=uxev&utm_medium=affiliate&utm_campaign=shlink&utm_content=501843&fbclid=IwY2xjawJ4KRFleHRuA2FlbQIxMAABHkVENLrlKzHwpq-x4-Qr4eFnou4qIgYxovRefRDr797Mpy10DKee6uKZ5tzo_aem_-y59xwKUTvyE2mbLrjGiBQ
Reklama https://www.tygodnik-krapkowicki.pl/artykul/5234,program-czyste-powietrze-w-nowej-odslonie-nareszcie-cieply-zdrowy-dom-na-lata
Reklama https://www.bskrapkowice.pl/

Było tradycyjnie i smacznie

W remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Rozwadzy młodsze pokolenie miało okazję poznać tajniki pieczenia tradycyjnego kołocza. Było pracowicie, smacznie i pachnąco.
Było tradycyjnie i smacznie

Źródło: TVP3 Opole

Warsztaty zostały przeprowadzone 26 września. Śląski kołocz czyli drożdżowe ciasto z nadzieniem z sera, jabłek lub maku, to niewątpliwie duma Opolszczyzny. Podczas warsztatów w Rozwadzy młodzież poznawała tajniki tego regionalnego przysmaku. Wszyscy uczestnicy spotkania byli zdania, że do jego przygotowania nie wystarczy jedynie wiedza, ale potrzebne jest też serce. 

Smaku śląskiego kołocza nie da się porównać z żadnym innym, by jednak z jedzenia czerpać przyjemność, trzeba się trochę napracować. Na potrzeby warsztatów organizatorzy nieco zmodyfikowali przepis na ciasto tak, aby dało się je szybciej przygotować. Młodzież z zainteresowaniem przyglądała się profesjonalistom, ale też sama aktywnie brała udział w procesie powstawania kołocza. Jedyne na co można było usłyszeć małe narzekania, to ugniatanie ciasta i mieszanie. Wysiłek i praca nie poszły jednak na marne.  Ciasto z pysznym nadzieniem i nieodłączną maślaną kruszonką  było słodką nagrodą dla wszystkich uczestników zajęć. 

 Zanim skomentujesz przeczytaj całość w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 10 października - e-wydanie dostępne tutaj.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama