W czwartek, 31 lipca, na placu Eichendorffa w Krapkowicach odbyła się 3. edycja Straganku – cyklicznego targu z regionalną żywnością. Wydarzenie, które organizowane jest co dwa tygodnie, cieszy się coraz większą popularnością wśród mieszkańców Krapkowic i okolic.
Na kilku stoiskach regionalnych producentów można było znaleźć szeroki wybór świeżych, domowych produktów – m.in. sery, wędliny, ryby, miody, kiszone warzywa, domowe wypieki, a także przetwory i sezonowe warzywa prosto z gospodarstw.
Wystawcy podkreślali, że wszystkie produkty przygotowywane są tradycyjnymi metodami, bez użycia sztucznych dodatków i konserwantów. Każdy z nich chętnie opowiadał o swoich wyrobach i sposobie ich wytwarzania.
Bazarek oferował nie tylko możliwość zakupów, ale także degustacji i rozmów z producentami swojskich produktów.
– Kupuję tutaj sery i przetwory. Smak jest nieporównywalny z tym, co można dostać w sklepie. Do tego wiem, od kogo pochodzi jedzenie – mówi „Tygodnikowi Krapkowickiemu” pani Elżbieta z Krapkowic, jedna z odwiedzających straganek.
– Przyszłam po domowe ciasto i swojskie wędliny, ale wyszłam też z kiszonkami i wędzonym łososiem. Lubię takie wydarzenia, bo wspieram lokalnych producentów, a przy okazji poznaję nowe smaki – przyznała w rozmowie z dziennikarzem TK, pani Katarzyna, mieszkanka Gogolina.
Straganek powraca do Krapkowic regularnie, co dwa tygodnie. Kolejna edycja odbędzie się w czwartek, 14 sierpnia, ponownie na placu Eichendorffa.
Napisz komentarz
Komentarze