Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama https://www.tygodnik-krapkowicki.pl/s/8/reklama
piątek, 25 kwietnia 2025 04:04
Przeczytaj:
Reklama https://partner-projekt.pl/
Reklama
Reklama https://www.tygodnik-krapkowicki.pl/s/8/reklama

Azotyny i azotany w wodzie. Dlaczego są niebezpieczne?

Pomimo coraz większej ilości badań nad niebezpieczeństwem azotanów i azotynów w środowisku, wciąż wiedza społeczna jest niewielka w tym zakresie. Warto zastanowić się jak zmniejszać ilość azotanów i azotynów w środowisku, aby uniknąć ryzyka narażenia na te związki chemiczne.
Azotyny i azotany w wodzie.  Dlaczego są niebezpieczne?

Co to są azotany i azotyny?
Problem azotanów kojarzy się najczęściej z negatywnymi skutkami środowiskowymi wywoływanymi nadmiernym nawożeniem pól oraz konsekwencjami tych praktyk dla środowiska naturalnego, takich jak eutrofizacja (okresowe zakwity wód w zbiornikach wodnych). Znanym w społeczeństwie problemem jest okresowy zakwit sinic i glonów, spowodowany przenawożeniem pól i dostawaniem się związków azotowych do wód. Sinice to cyjanobakterie, czyli mikroorganizmy przeprowadzające fotosyntezę i produkujące niebezpieczne dla zdrowia człowieka toksyny. Konsekwencją zakwitu wód jest ograniczenie organizmom wodnym dostępu do tlenu, co sprzyja rozwojowi bakterii beztlenowych produkujących siarkowodór, który jest toksyczny dla organizmów wodnych. Ze względu na niebezpieczne warunki jakie spowodowane są zakwitem wód stosuje się całkowity zakaz kąpieli w zbiornikach wodnych w tym okresie. Jednak to nie koniec negatywnych konsekwencji występowania azotanów w wodzie. Dużo poważniejszym w skutkach, niż sama eutrofizacja jest bezpośrednie oddziaływanie azotanów na zdrowie człowieka. Dodatkowo, warto wspomnieć, że ważnym, chociaż wciąż często pomijanym aspektem związanym z azotanami występującymi w ściekach jest utrudnienie oczyszczania ścieków i odzyskiwania wody. Obecność związków azotu w wodzie poddawanej uzdatnianiu utrudnia, a czasem nawet uniemożliwia przeprowadzanie procesów odmanganiania wody, a także powoduje problemy podczas dezynfekcji chlorem, czyli podstawowych procesów niezbędnych do oczyszczania wody i wprowadzania jej do ponownego obiegu. Ponadto, azotany powodują rozwój mikroorganizmów w sieci wodociągowej, co stanowi zagrożenie mikrobiologiczne dla wody. 

Azotany i azotyny w żywności
Najpowszechniejszą drogą dostawania się azotanów i azotynów do organizmu człowieka jest droga pokarmowa. Głównymi źródłami azotanów i azotynów jest żywność pochodząca z pól uprawnych nawożona nawozami sztucznymi. Drugim źródłem azotanów w diecie są środki konserwujące stosowane przy produkcji wyrobów wędliniarskich i serów. Dieta bogata w przetworzone i konserwowane mięso oraz sery, może zwiększać narażenie na azotany. Szczególnie niebezpiecznymi dla zdrowia są intensywnie nawożone gleby przy produkcjach tzw. nowalijek, czyli przedwcześnie produkowanych warzyw, owoców i ziół. Taka produkcja jest prowadzona niezgodnie z naturalnym cyklem wegetacyjnym tych roślin. Przy takiej uprawie zwiększa się ryzyko zbyt intensywnego nawożenia pól uprawnych w celu uzyskania dużych i szybkich zbiorów. Do roślin, u których wykrywalność azotanów jest wysoka należą wczesne warzywa korzeniowe, takie jak seler, marchewka, buraki czy rzodkiewka. Do roślin liściastych zwiększających narażenie na zatrucie azotanami należą sałata, szpinak czy kapusta. Mniejsze ilości azotanów zostały zbadane w próbkach pomidorów, ogórków, papryki, grochu oraz w fasolce szparagowej. Dlatego tak ważne jest uważne sprawdzanie i dostosowanie się do sezonowości kupowanych warzyw i owoców,  a także sprawdzanie kraju pochodzenia danego produktu.

Zanim skomentujesz przeczytaj całość w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 28 maja - e-wydanie dostępne tutaj.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: SchutterssTreść komentarza: Gdzie jest tak tanie piwo? Jedna paleta poniżej 100zł? Chyba jakieś po terminie było.Data dodania komentarza: 16.04.2025, 11:15Źródło komentarza: „Gwizdnęli” 10 palet piwa - zuchwała kradzież w GogolinieAutor komentarza: KomarekTreść komentarza: Zrobi się kolektęData dodania komentarza: 11.04.2025, 21:48Źródło komentarza: 69-letni pirat drogowy zatrzymany w Januszkowicach! 3 400 zł mandatu i 22 punkty karneAutor komentarza: Jola Dąbrowska z KujawTreść komentarza: A ja mam rodzine w Zdzieszowicach ,bardzo dawno temu byłam w waszej miejscowości.Pzdr.mieszkańców n.Odrą.Data dodania komentarza: 11.04.2025, 16:16Źródło komentarza: Nowe sklepy, nowe możliwości – Zdzieszowice zyskują na inwestycjach sieci handlowychAutor komentarza: MordTreść komentarza: Wykończcie już całkowicie mały biznes. W tym mieście niedlugo będzie tylko Lidl, biedro***a,netto, dino. Mega inwestycje . Zatrudnienie znajdzie całe 20 osób a w malym biznesie prace staci pewnie 30😅. Gratuluję władzą Zdzieszowic.Data dodania komentarza: 10.04.2025, 13:26Źródło komentarza: Nowe sklepy, nowe możliwości – Zdzieszowice zyskują na inwestycjach sieci handlowychAutor komentarza: Klient sklepu z owadem w nazwie.Treść komentarza: A ja za to mieszkam w Zdzieszowicach (tych pisanych z dużej litery). I narzekam bardzo na dostępność do towarów w sklepie na przeciwko tej budowy. Po dużo produktów nie mogę sięgnąć bo są one zasłonięte paletami. Lub są one zafoliowane na tych paletach. No nie sięgam.Data dodania komentarza: 10.04.2025, 12:29Źródło komentarza: Nowe sklepy, nowe możliwości – Zdzieszowice zyskują na inwestycjach sieci handlowychAutor komentarza: RolcioTreść komentarza: Ja znam zdzichy od 25 lat i po co tyle sklepów. A za półtorej tygodnia polomarket będzie przerobiony na Dino.a dokładnie polo ma być do 19 kwietniaData dodania komentarza: 10.04.2025, 08:06Źródło komentarza: Nowe sklepy, nowe możliwości – Zdzieszowice zyskują na inwestycjach sieci handlowych
Reklama