Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama https://www.instagram.com/pani.prowadzaca/
niedziela, 26 października 2025 08:43
Przeczytaj:
Reklama https://partner-projekt.pl/
Reklama https://www.instagram.com/pani.prowadzaca/
Reklama https://psm-metallbau.pl/

Powrót do przeszłości – przetwory jak od babci

Nie trzeba nikomu w Polsce uświadamiać, że inflacja wciąż rośnie. Widać to m.in. podczas zakupów spożywczych. Kto ma ogródek, ten wie, że jest sezon na owoce: truskawki, porzeczki, agrest, wiśnie… Za kilka tygodni w naszych ogrodach pojawią się ogórki, cukinie czy pomidory. Warto pomyśleć o starych, dobrych przetworach.
Powrót do przeszłości – przetwory jak od babci

Wspomnienie beztroskiego dzieciństwa: babcina spiżarnia czy piwnica z regałami uginającymi się pod ciężarem słoików z przetworami. Za trendami nie warto ślepo gonić, ale tutaj mamy jeden wyjątek. Samodzielnie wykonywane weki w ostatnich latach zyskują na popularności. Jest to co najmniej dobra informacja, ponieważ domowe przetwory to doskonały sposób na przetwarzanie sezonowych warzyw i owoców oraz na zatrzymanie ich właściwości odżywczych. Przygotowanie zapasów na zimę nie jest trudne. Dodatkowo jest to świetny sposób na to, aby sezonowe owoce i warzywa się nie zmarnowały.

Sezonowe smaki przez cały rok
Sezon na przetwórstwo rozpoczyna się w lipcu i trwa nieprzerwanie do końca września. W tym czasie pasteryzuje się i kisi ogórki, robi dżemy, soki, konfitury i nalewki, marynuje paprykę, cukinię, grzyby, kisi kapustę. Wszystko po to, żeby móc cieszyć się pysznymi i zdrowymi wyrobami zimą. Przetwory w domu przywołują smaki wiosennych lub letnich warzyw i owoców przez cały rok. Jest to ważne zwłaszcza zimą, gdy różnorodność warzyw i owoców jest znacznie mniejsza niż latem. Słoik z dżemem czy pikle to przyjemne i smaczne urozmaicenie oraz dodatkowa porcja witamin w diecie. Podczas przetwórstwa zmniejsza się ilość witamin w owocach i warzywach, jednakże i tak jest ona większa niż w przypadku mrożenia świeżego zbioru.

Zdrowa alternatywa 
Przygotowując samodzielnie przetwory z warzyw lub owoców, ma się wpływ na to, jakie składniki znajdują się w słoiku. To istotne. Przecież przetwarzanie nie poprawi smaku, a tym bardziej jakości oraz świeżości konkretnych produktów. Warzywa i owoce na przetwory powinny być świeże, w pełni dojrzałe i bez żadnych, nawet minimalnych przejawów zepsucia czy pleśni. Najlepiej za prace przy wekach zabierać się natychmiast po zebraniu lub zakupie składników, żeby te nie leżały w lodówce zbyt długo. Podczas przyrządzania przetworów samemu decyduje się o tym, co znajdzie się w składzie dżemu, zalewy czy przecieru. W produkcji na domowy użytek nie trzeba dodawać aromatów, barwników, konserwantów ani ogromnych ilości cukru. Część z takich wspomagaczy może spowodować reakcję alergiczną. W celu zabezpieczenia własnych, domowych przetworów przed drobnoustrojami najczęściej stosuje się metodę pasteryzacji. Sposobów na to jak pasteryzować przetwory jest kilka: na mokro lub na sucho. Oczywiście trwałość i przydatność do spożycia takich domowych weków będzie krótsza niż tych z dodatkiem konserwantów, ale będą zdrowsze i smaczniejsze. W tym miejscu podkreślić należy, że na datę ważności ma też wpływ przechowywanie przetworów.

Prawdziwe skarbnice wiedzy
Mnóstwo przepisów jak robić przetwory domowe najlepiej i najszybciej uzyskać można od mam i babć. Od nich uzyskać też można cenne wskazówki, jak pasteryzować przetwory, kisić i przechowywać oraz jakie słoiki na przetwory wybrać. Jeśli więc tylko ma się możliwość otrzymania takiej wiedzy i skorzystania z domowych przepisów na przetwory, trzeba z takiej okazji skorzystać. Później - w ramach podziękowania – można poczęstować takim słoikiem z owocami osobę, której zawdzięcza się przepis lub od której dostało się ważną radę.

Dobre dla środowiska i nas samych
Dlaczego robienie przetworów jest ekologiczne? Pierwszym aspektem jest to, że korzystamy z produktów sezonowych, które są dostępne lokalnie lub które mamy już w swoim ogrodzie. Eliminowana jest cała droga produkcyjna w fabrykach, a więc także wysokie zużycie wody i energii. Pozwala też zaoszczędzić na długich drogach transportu z miejsca produkcji do magazynów i finalnie sklepów spożywczych. Drugim aspektem jest produkcja odpadów. Do produkcji przetworów zazwyczaj używa się słoików, które już ma się w domu lub jeśli już kupiło się nowe, to używa się ich więcej razy, dzięki czemu unika się wielu odpadów z opakowań. Przygotowując własne potrawy, budujemy świadomość tego, co tak naprawdę znajduje się w naszym jedzeniu, skąd pochodzi i jak zostało wyprodukowane. Domowe przetwory nie zawierają konserwantów, zagęstników, barwników, wzmacniaczy smaku ani aromatów identycznych z naturalnymi. Przy tym sporo oszczędzamy, ponieważ za produkty z ogródka nie płacimy, a jeśli musimy owoce i warzywa kupić, to teraz w sezonie są znacznie tańsze niż poza okresem ich dostępności. 

Zadanie "Bądź po stronie natury" jest współfinansowane z budżetu powiatu krapkowickiego.

Szczegóły i więcej informacji z powiatu krapkowickiego w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 5 lipca - e-wydanie dostępne tutaj.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklamahttps://helios.pl/kedzierzyn-kozle/kino-helios/repertuar
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: BottroperTreść komentarza: Mam jedno pytynie?? Czy nie ma karetki w Zdzieszowicach!!!!BData dodania komentarza: 16.10.2025, 10:38Źródło komentarza: Tragiczne zdarzenie na działkach w Zdzieszowicach. Nie żyje 47-letni mężczyznaAutor komentarza: IlonaTreść komentarza: Dobrze, że freblowskich przedszkoli jest coraz więcej. Nauka przez zabawę, samodzielność dziecka - te wartości powinny być promowane we wszystkich placówkach.Data dodania komentarza: 14.10.2025, 13:18Źródło komentarza: „Tęczowa Piątka” z Froeblowskimi Certyfikatami!Autor komentarza: Greg MarsdenTreść komentarza: To wszystko było budowane w czynie społecznym, dla ludzi. Dotychczasowe doświadczenie pokazuje, że łatwo przejęte tereny, sprywatyzowane, przynoszą zysk wąskiej grupie osób. A jak napisałem , budowali to pracownicy Otmętu w czynie społecznym. Tak to jest, jak nie ma odpowiedzialnego zarządcy, a rządzą ludzie którzy dobro mieszkańców mają gdzieś.Data dodania komentarza: 4.10.2025, 12:31Źródło komentarza: BASEN DO LIKWIDACJI?!Autor komentarza: KubaTreść komentarza: Chyba Burmistrz przespał (tak jak i rozwój całego miasta), że Gogolin już coś takiego ma i jest to zaraz obok. Uważam, że basen w takiej formie jakiej jest, spełnia swoje fu***cje do zabaw. Jest czysto i przyjemnie. Chyba, że stoją za tym jakieś układy i komuś jest to na rękę. Niech P.Kasiura zajmie się drogami i rondami oraz chodnikami.Data dodania komentarza: 3.10.2025, 19:24Źródło komentarza: BASEN DO LIKWIDACJI?!Autor komentarza: TomaszTreść komentarza: Koncepcja spoko tylko pytanie po co te parkingi?Data dodania komentarza: 1.10.2025, 13:54Źródło komentarza: Unijne miliony na centrum Krapkowic – rewitalizacja rynku tuż-tuż!Autor komentarza: kamilTreść komentarza: Niejeden powinien xdawać od poczśtku i tracić pieniądze/ by to nauczyło. Nie traktują tego jako pracy tylko wyścig szczurów. Bo ktoś młody jest i się uczy byle jak i by zapomnieć nieraz się chwalili.Data dodania komentarza: 30.09.2025, 09:12Źródło komentarza: „Trzeźwy poranek” w powiecie krapkowickim: kierowcy wpadli na gorącym uczynku!
Reklama